Blog

Voor ieder rechtsgebied is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de meest recente ontwikkelingen, maar dit geldt in het bijzonder voor het erfrecht. Het nieuwe erfrecht is immers jong en ontwikkelt zich snel. Om die reden willen wij u op de hoogte houden van de laatste jurisprudentie, artikelen en wetgeving in onderstaande blog.

Erfrecht. Beneficiaire aanvaarding nalatenschap. Vereffening. Benoeming van een vereffenaar. Belang. Geen contact mogelijk tussen erfgenamen? Aangetekende brief.

11 maart 2024|Reacties uitgeschakeld voor Erfrecht. Beneficiaire aanvaarding nalatenschap. Vereffening. Benoeming van een vereffenaar. Belang. Geen contact mogelijk tussen erfgenamen? Aangetekende brief.

De Rechtbank Rotterdam heeft onlangs uitspraak gedaan over de benoeming van een vereffenaar na beneficiaire aanvaarding van een nalatenschap. Erflater en erflaatster zijn in 1952 in Turkije gehuwd. Uit het huwelijk zijn drie kinderen geboren, te weten verzoekster en de belanghebbenden. Het huwelijk tussen erflater en erflaatster is geëindigd door het overlijden van erflater. Erflater heeft niet bij testament over zijn nalatenschap beschikt, zodat erflaatster, verzoekster en de belanghebbenden zijn erfgenamen zijn. Erflaatster is na het overlijden van erflater niet opnieuw gehuwd of geregistreerd [...]

Erfrecht. Benoeming van vereffenaar. Beneficiaire aanvaarding. Vereffening. Erfgenamenonderzoek. Zijn er door plaatsvervulling nog andere erfgenamen?

4 maart 2024|Reacties uitgeschakeld voor Erfrecht. Benoeming van vereffenaar. Beneficiaire aanvaarding. Vereffening. Erfgenamenonderzoek. Zijn er door plaatsvervulling nog andere erfgenamen?

De Rechtbank Rotterdam heeft onlangs uitspraak gedaan over de vraag of een benoeming van vereffenaar noodzakelijk was wegens een erfgenamenonderzoek. Erflaatster heeft niet bij testament over haar nalatenschap beschikt. Toen erflaatster overleed, was zij ongehuwd en niet geregistreerd als partner. Erflaatster had twee kinderen, namelijk verzoekster en A. A is op 11 februari 2021 voor-overleden. Verzoekster heeft de nalatenschap van erflaatster bij akte van 11 september 2023 beneficiair aanvaard. Dit betekent dat de nalatenschap van erflaatster op grond van de wet door alle erfgenamen [...]

Erfrecht. Voltooide vereffening. Overschot. Onbekende erfgenaam. Afgifte van goederen aan de Staat. Registergoederen. Openbare verkoop. Onderhandse verkoop. Machtiging rechter.

29 februari 2024|Reacties uitgeschakeld voor Erfrecht. Voltooide vereffening. Overschot. Onbekende erfgenaam. Afgifte van goederen aan de Staat. Registergoederen. Openbare verkoop. Onderhandse verkoop. Machtiging rechter.

De Rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft onlangs uitspraak gedaan over een onderhandse verkoop van een woning uit een nalatenschap met onbekende erfgenamen. Het verzoek strekt tot het verlenen van een machtiging ex artikel 4:226 lid 3 BW aan het Rijksvastgoedbedrijf om de woning onderhands te verkopen. De vereffening is voltooid. De vereffenaar wenst de woning op grond van artikel 4:226 lid 1 BW af te geven aan de Staat. Het Rijksvastgoedbedrijf legt het volgende aan het verzoek ten grondslag. Omdat de enig erfgenaam niet reageert, kunnen [...]

Erfrecht. Vereffening na beneficiaire aanvaarding. Is verdeling van de nalatenschap al mogelijk? Is de vereffening voltooid? Is een notariële boedelbeschrijving noodzakelijk?

20 februari 2024|Reacties uitgeschakeld voor Erfrecht. Vereffening na beneficiaire aanvaarding. Is verdeling van de nalatenschap al mogelijk? Is de vereffening voltooid? Is een notariële boedelbeschrijving noodzakelijk?

De Rechtbank Gelderland heeft onlangs uitspraak gedaan over de vraag of de vereffening al was voltooid en tot verdeling van de nalatenschap kon worden overgegaan. De moeder van partijen (hierna [...]

Erfrecht. Executele. Gewichtige reden voor ontslag. Wantrouwen. Ontslag van een executeur wegens ernstig gebrek aan vertrouwen? Reikwijdte. Toetsingskader.

12 februari 2024|Reacties uitgeschakeld voor Erfrecht. Executele. Gewichtige reden voor ontslag. Wantrouwen. Ontslag van een executeur wegens ernstig gebrek aan vertrouwen? Reikwijdte. Toetsingskader.

De Rechtbank Rotterdam heeft onlangs uitspraak gedaan over de vraag of wantrouwen van de executeur door erfgenamen een gewichtige reden voor ontslag van de executeur opleverde. Op 31 oktober 2022 [...]

Erfrecht. Executele. Informatieverstrekking aan erfgenamen. Afleggen van rekening en verantwoording door de executeur over het gevoerde beheer. Verlenen van decharge.

22 januari 2024|Reacties uitgeschakeld voor Erfrecht. Executele. Informatieverstrekking aan erfgenamen. Afleggen van rekening en verantwoording door de executeur over het gevoerde beheer. Verlenen van decharge.

De Rechtbank Limburg heeft onlangs uitspraak gedaan over de verplichting van de executeur om rekening en verantwoording af te leggen over het door hem gevoerde beheer. Bij testament van 28 [...]

Erfrecht. Executele. Persoonlijke aansprakelijkheid van de executeur. Toetsingskader. Tekortkoming. Verwijt. Onrechtmatige daad. Schadevergoeding. Toetsing.

15 januari 2024|Reacties uitgeschakeld voor Erfrecht. Executele. Persoonlijke aansprakelijkheid van de executeur. Toetsingskader. Tekortkoming. Verwijt. Onrechtmatige daad. Schadevergoeding. Toetsing.

De Rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft onlangs uitspraak gedaan over de persoonlijke aansprakelijkheid van de executeur. In deze procedure gaat het over de vraag of de executeur onrechtmatig heeft gehandeld in de [...]

Erfrecht. Executele. Wettelijke verdeling. Beneficiaire aanvaarding nalatenschap. Wettelijke vereffening. Einde van de taak van de executeur. Ruimschoots toereikend verklaring.

8 januari 2024|Reacties uitgeschakeld voor Erfrecht. Executele. Wettelijke verdeling. Beneficiaire aanvaarding nalatenschap. Wettelijke vereffening. Einde van de taak van de executeur. Ruimschoots toereikend verklaring.

De Rechtbank Limburg heeft onlangs uitspraak gedaan over het einde van de taak van de executeur na beneficiaire aanvaarding van een nalatenschap. Eiser en gedaagde zijn broers. Gedaagde heeft de [...]

Erfrecht. Vereffening. Beneficiaire aanvaarding. Onbekende erfgenamen. Onbeheerde nalatenschap. Verzoek tot benoeming vereffenaar. Belanghebbende. Schuldeisers.

18 december 2023|Reacties uitgeschakeld voor Erfrecht. Vereffening. Beneficiaire aanvaarding. Onbekende erfgenamen. Onbeheerde nalatenschap. Verzoek tot benoeming vereffenaar. Belanghebbende. Schuldeisers.

De Rechtbank Rotterdam heeft onlangs uitspraak gedaan over een verzoek tot de benoeming van een vereffenaar vanwege een onbeheerde nalatenschap. Erflaatster is de moeder van erflater. Erflaatster is de enige [...]

Oudere blog items

Erfrecht. Verzoek benoeming vereffenaar. Erflater woonde in België en is daar overleden. Erfrechtverordening. Nederland gewone verblijfplaats van erflater? Nederlands recht van toepassing?

21 juni 2023|Reacties uitgeschakeld voor Erfrecht. Verzoek benoeming vereffenaar. Erflater woonde in België en is daar overleden. Erfrechtverordening. Nederland gewone verblijfplaats van erflater? Nederlands recht van toepassing?

Wilt u meer weten over een bepaald onderwerp dan kunt u gerust vrijblijvend contact op via het telefoonnummer 020 3980 150 of stuur een e-mail naar secretariaat@brenneradvocaten.nl.